středa 3. srpna 2016

5 věci, které rozhodne NEDĚLAT

Každou činnost, kterou jste v životě udělali, jste jednou dělali poprvé. Tak to je, bylo a bude. Někomu jdou určité věcí lépe někomu hůře. Pokud chceš být v čemkoliv lepší tak to musíš dělat, někdy často ,někdy méně často, ale prostě musíš. Tečka.

Zvlášť v poslední době mám mraky dotazu ohledně mého tréninku, rozhodl jsem se začátečníkům pomoci tím, že poukážu na několik věcí s kterými se často setkávám a věřím že každý na nich může zapracovat.

Těchto pět bodů je pouze takový stručný základ. Věci, které vidím kolem sebe každý den, věci které odebírají lidí o jejich progress jsou to však všechno věci, které můžeme sami ovlivnit jak svým chováním, tak přístupem k životu.


1. CHCI VYPADAT JAKO...

Většinou každý, kdo začíná cvičit má nějaký vzor, idol zkratka nějakou ikonu ke které vzhlíží. Na tom není vůbec nic špatného, problém ovšem nastane, když se snažíte být nebo vypadat jako někdo jiný. Častým problémem začátečníků je to, že se nějaký způsobem dostanou k trenikovému plánu lepšího a zkušenějšího jedince a snaží se ho napodobit. Každý člověk je jedinečný a nikdy nebudete vypadat jako někdo jiný a už vůbec ne, když budete napodobovat a dělat přesně to co on. Pouze se z Vás stane kopie, ale vy jste přece originál. Ty nejlepší výsledky budeš mít, pokud budeš vždy sám sebou. Nikdy se s nikým neporovnávej. Srovnávej se pouze sám se sebou.

Chce to znát svojí cenu a jít houževnatě za svým, ale musíš umět snášet rány! A ne si stěžovat, že nejsi tam, kde jsi chtěl, a ukazovat na toho nebo na toho, že to zavinili. To dělají zbabělci a to ty nejsi! Jsi lepší! Pamatuj! - Rocky Balboa

2. DISCIPLÍNA A VYTRVALOST

I když tyto dvě slova zní strašně jednoduše, přesto se v nich skrývá téměř magie. Disciplína a vytrvalost je to co určuje zda, na své cestě uspějete a nebo se vzdáte. Dnešní lidé chtějí všechno hned, nejsou schopni obětovat stovky hodin k dosáhnutí něčeho lepšího. Když se mě někdo zeptá "Jak dlouho ti trvalo se naučit stát minutu ve stojce?" Odpovím téměř rok, ráno i večer. Vždy mě pobaví, výraz tváře člověka, který se ptá. Následuje otázka, opravdu? Ono je to až tak těžké? No, je i není. Je to pouze hodně depresivní, schválně, jak dlouho vydržíš dělat něco při čem neustále selháváš? Hodinu? Den? Týden? Pokud to vydržíš déle, tak máš šanci uspět. Když člověk vůbec neví, jak věci fungují a postupně na přichází, tak potom jde všechno hůře. To na čem ale skutečně záleží je disciplína i přes všemožně problémy, zranění, únavu a negace jak z venku tak zevnitř prostě vždy pokračovat dál a zkoušet znovu a znovu. Je to úplně stejné jako v životě. Nikdy nevynechat. S tím co teď vím a jak moc jsem odhodlaný a otevřený se naučit nové věci, bych se teď minutu ve stojce naučil za zlomek času. Stanov si cil a jdi nekompromisně za ním, nenech se ovlivnit NIČÍM a NIKÝM. 

Nejde o to, jak inkasuješ, tady jde o to, kolik ran uneseš a přesto se znovu zvedneš! Kolik ran dokážeš přijmout a nezastaví tě! Jenom tak se vítězí! Rocky Balboa

3. NEUSTÁLÉ HLEDÁNÍ ODPOVĚDÍ

Tento bod souvisí s předchozím bodem - nedostatek trpělivosti. Není to o tom že hledat odpovědi je špatné, problém je že spousta začátečníků se snaží okamžitě znát všechno. Což samo o sebe není možné, protože spoustu věcí se naučíš až postupným získáváním zkušeností. Já preferuji víc než odpovědi, sbírat otázky a potom se je sám sebe ptám a nutím sám sebe nad nimi víc přemýšlet, velmi často se dá na odpověď přijít na základě logických souvislostí společně s získanými zkušenostmi. Proto je nejlepší zkoušet, dělat základní cviky klidně i rok zvládnout je na jedničku a potom pomalu přecházet k složitějším prvkům, ale vždy vytrvat a být trpělivý - nic nepřichází přes noc. Když se zeptáš jednou za čas je to naprosto v pořádku, pokud ale je tvá jediná záliba získávání odpovědi věř, že spousta lidí ti po čase prostě přestane odpovídat. O to víc je to aktuální, když potom získané poznatky neaplikuješ v realitu. V tom případě se z tebe stane pouze internetový gladiátor teoretik.

4. IGNOROVANI SLABIN

Z dnešního pohledu zastávám názor že je to to nejhorší co můžeš pro své tělo dělat. Je hezké zjistit že určitá část těla vlivem dobře genetiky roste a sílí rychleji, ale není dobré se snažit přeměnit tuto část těla v jedinou přednost. Naopak to co tělo dělá silně je vyhledávání slabin a postupně jejich odstraňování. Typickým příkladem jsou lidé cvičící pouze vrchní nebo spodní část těla, lidi kteří neuznávají protahování, lidi kteří zavrhují běhání apod. Sám jsem byl jedním z nich, mé tělo je o dost silnější na přítahové cviky (shyby , front levery apod) než na kliky ve stojce nebo kliky na bradlech, přesto vím, že právě to je to co musím rozvíjet abych ty rozdíly mezi partiemi dokázal snížit na minimum. Nemusíš být ve všem profesionál, ale pokud si bez pokrčení kolen nezavážeš boty, tak máš / budeš mít problém.




5. NÁSLEDOVÁNÍ LIDÍ BEZ VÝSLEDKU

'Inu dobrého pomalu" ... Asi největší neštěstí dnešní doby, právě díky tomu, že dnes může své informace dávat ven prakticky každý. I já sám, když píší tyto řádky tak přemýslím jen na základě svých zkušeností a je mi jasné že se v tom hodně lidí nenajde. Nicméně jak jsem řekl dříve, těchto pět bodu je o věcech, které já považuji za hlavní chyby. Někdy narazím na videa takového kalibru, že mě zvedají ze židle. Sakra, přece pokud chci umět balancovat na rukou budu se učit od někoho kdo to umí. Pokud chci zvedat tak jdu za někým kdo zvedá x let rance a rozumí tomu. Když chci vědět víc od protahování tak trénuji s někým kdo má hezké a silně rozsahy, to dá rozum ne?! Nejhorší věc je, když lide podporují lidí, kteří jako trénink nohou berou předkopáváni a hlásí myšlenky že víc není třeba cvičit, protože potom nejdou koupit rifle. A naopak na vršech jsou schopni dělat 40 sérii denně. Nebo že chůze je kardio a pálí to svaly proto nesmíš chodit aby jsi neměl menší ruce apod. Tohle mě nebaví poslouchat. Každý by si měl sáhnout do svého svědomí, jestli se snaží lidem pomáhat a nebo je rozjebávat. Já sám sem na začátku poslouchal strašnou spoustu lidí, teď už se řadím pouze s lidmi, kteří jsou o dost lepší než já, nezajímají mě teoretici a filozofové. Stejně se chovám i já k ostatním, těžko budu hodnotit někomu techniku 180kg dřepu, když sám jsem tomuto číslo hodně vzdálen. Zkratka, podporuj lidí s reálnými výsledky, věř, že pokud oni uvidí tu odezvu tak budu vytvářet mnohem lepší obsah, který tě zase obohatí.



Sledovat  můžeš na:  Facebooku a Instagramu

1 komentář:

  1. Ahoj Michale, sleduji Tě na YT už dlouho a musím říct, že jsi skutečnou inspirací! Nezajímá mě Santa Monica, amerika atd. Zajímá a motivuje mě Tvůj osobitý přístup k životu a ke svému tělu. Jen tak dál!

    OdpovědětVymazat